Summering av säsongen 2007/2008 1.0

* Ja, det blev det sorgligaste av slut på denna säsong. Eller som signaturen Ig skrev som en kommentar:

- "Snipp snapp snut och så var sagan slut". Tack för den Hans!!

Om sagan är slut återstår väl att se, men den har helt klart gått in i ett nytt skede...... 

Jäkligt synd att konspirationen skulle lyckas till slut. Men det gick ju bara inte att stå emot till slut...... Bra jobbat Christer Englund och kompani.....!

På nåt sätt så kändes det ändå bra att det var just Rögle som tog den sista platsen till elitserien och inte Malmö och framförallt inte lillebror vid Siljans avlopp..... Jag sa ju det tidigt att det viktigaste av alltihop var just det, att inte Lillebror gick upp. Detta garanterar ju också att det även i fortsättningen kommer att finnas en finne i röven på den klubb för inbördes beundran som i folkmun kallas Svenska Hockeyligan......

Sedan det stog klart att det blev Magnus Arvedsson som fick förtroendet att träna vårt kära Mora IK såg man med tillförsikt fram emot att börja knata ner till FMM igen. Jag tänkte, en stor eloge till Jan Simons som vågra ta ut svängarna och anställa ett nytt fräscht namn! Jag tyckte att det kändes skönt att någon vågade gå utanför den lilla klubb för inbördes beundran som elitserietränarna verkar ha blivit. Lasse Lisspers gick ut i pressen och sa att Mora äventyrar sin elitserieplats genom att anställa ett så oprövat kort.....

Pyttsan! sa jag och många med mig. Det var ju bara nytt och fräscht!

Tänk så rätt Lasse fick!  

Jag har i efterhand hört inifrån laget att det under "Arveds" tid var i princip förbjudet att skratta i omklädningsrummet. Tänk er vad kul det vore att gå till jobbet om man inte fick skratta! Jag kan inte tänka mig att jag blivit särskilt långlivad på en dylik arbetsplats.

Det faktum att man under hela säsongen inte tränat Power Play förrän Pär tog över, förvånar nog flera än bara mig. Fokus på Box play och defensiven!

Varje spelare fick inför varje match, tillsammans med "Arved" se en video med fem grejor de gjort dåligt från matchen innan.... Hm, det kan ju knäcka vem som helst att hela tiden fokusera på det som är dåligt. Jag skulle nog föredra att fokusera på det som spelaren i fråga gjort bra och bygga därifrån!    
 
Jag själv stack ut hakan och tippade Mora som en toppsex- kandidat i serien.

Med de nyförvärv som radades upp som täckning för Pavel Brendl, Miroslav Blatak, Eric Johansson, samt Ryan Jardine, fanns ingen anledning till oro, tyckte jag. Det visade sig vara kapitalt fel, så här i efterhand.
Jag förstog det orimliga i att Blatak skulle vara kvar i Mora, med Pär Djoos som backansvarig, Jardine skulle nog ha åkt hem redan till jul och Eric var bara en blek kopia av sig själv, som han var när han var som bäst i FM Mattson arena.

Återstår att sia om Brendl.... I den hysteri som rådde kring Boork vs. Brendl gick man väl kanske på en mina. Men jag och många med mig sa samma saker. Hur fan kan man skriva ett treårskontrakt med en sån spelare som Pavel Brendl? Han kommer ju att "somna in" och kanske få spela tio femton matcher innan han packas in för gott i Leffes frysbox. Det som fick mig att vackla något i dessa teorier kring Pavel, var det faktum att jag efter samtal med Leif fick klart för mig att det blir nog fasen ingen krasch mellan dem ändå. Han uttryckte sig i termer som:

"- En oerhört trevlig kille, med glimten i ögat",
 
"-Pavel är målinriktad och träningsvillig".


Att det som skrivs i tidningarna skulle röra Leif Boork i ryggen, det kan vi ju bara glömma. Jag däremot, köpte allt och trodde ändå att det skulle bli flopp och att Pavel skulle få ganska bra betalt för att sitta i Gävle på diverse caféer och dricka kaffe. Men ack vad jag bedrog mig. Det skulle visa sig att många "förståsigpåare" inräknad mig själv då, hade gjort en grov felbedömning i "Fallet Brendl". Bara att krypa till korset och erkänna att man gjorde fel som dömde ut Brendl. Hade vi haft honom är jag övertygad om att vi inte behövt kvala.....

Efter en silly season inför säsongen som just avslutats, där vi kunde räkna in nyförvärv som Toni Dahlman, Martti Järventie, Tomas Harant,Yared Hagos och Johan "Liket" Lindström..... Kändes det ju som att:

- "Fan, iår har vi ju ett riktigt kanonlag!"


När man tittade på dessa nyförvärv och samtidigt räknade kallt med att de övriga i truppen skulle lyfta sig ett snäpp, så fanns det ju egentligen ingenting som pekade mot något annat än en stor, fet succé.  Jag menar, två SVENSKA landslagsmän, en finsk "sniper" med NHL- rutin, en finsk världsback (Janne Simons ord...) att nyttja i Power Play samt en Slovakisk back som själv ansåg att han är snäppet bättre än Miroslav Blatak. Kan det bli fel då? Nej, nej och åter nej. Men ack vad man bedrog sig.

Den första träningsmatchen mot AIK gjorde "Liket" ingen besviken. Två mål och det var snabba ben och snärtiga handledsskott, otagbart för AIK- målvakten. Men sen då? Ingenting! Jo, det blev väl en del assist, fjorton stycken för att var exakt och ett mål, ETT mål (Frölunda hemma i den där ödesdigra matchen när 3-1, blev 3-3 på tolv sekunder...), av en kille som skulle ersätta Pavel Brendl. Det blev 32 matcher och 1+14  i Moratröjan innan det var dags för HV:s kallare regioner..... Det gjorde nog inget att han försvann till nämnda frysbox, för maken till spelare att sprida taskig stämmning (om inte annat, så iallfall utanför och inne på vissa näringsställen i Mora), får man nog leta efter i detta avlånga land. Johan Lindström är nog den dyraste "läktarspelare" vi haft i denna klubb och hoppas att det stannar där!  Då räknar jag ändå Ryan "109.000 i månaden" Jardine i denna kategori också.....

Yared Hagos då? Ja, efter att ha kommit in i spelet på stor rink och började komma igång skapligt, så åkte han ju på en propp mot Luleå borta den 1/12.... Axelskadad och lång skadefrånvaro. Ganska typiskt för Moras säsong. Sen var han ju aldrig sig lik igen och slog ju upp samma skada i inledningen av kvalserien. En "floppvärvning" i mina ögon. 48 matcher (på tok för många, med tanke på hans långa skadeperiod, nåt måste vara fel med den statistiken.) 8 mål, 13 assist och minus nio. Han lär ju inte ha varit gratis heller........

Toni Dahlman var den som tillsammans med Johan Lindström den som skulle fylla tomrummet efter Pavel Brendl. Och som han gjorde det! 50 matcher 8 mål och 16 assist! Flopp, flopp och åter flopp!! Det är nästan så det vore intressant att ge Toni ett år till, så att han får visa oss vad han kan.

Martti Järventie då? Världsbacken som skulle styra upp Moras Power Play? Visst bitvis glimrande, men lika höga som topparna stundom var, lika djupa var också dalarna..... I kvalserien ska vi inte tala om den kapacitet som Järventie visade upp. Om inte skadelistan varit så lång, eller om Anders Danielsson hade varit tillgänglig, så hade han garanterat blivit bänkad! Fy tusan vilken säkerhetsrisk han var i egen zon!

Den enda av dessa fem herrar som levt upp till förväntningarna är Tomas Harant. Där kan vi snacka om ett lyckat nyförvärv och en som levde upp till de, av honom själv, högst ställda förväntningarna. En riktigt bra allroundback, som var lika bra defensivt som offensivt. Det verkade lite trevande till en början, men han har bara blivit bättre och bättre under säsongen. Kanske kan man förklara den uppenbara förbättringen under säsongen med omställningen til stor rink. Det verkar som att det är svårare än man kan tro, att ställa om sig. Men den gode Harant har vi nog sett det sista ev i vår klubb. Han och Ivan Huml packade nämligen in sig i hans, på bilkompaniet, nyinköpta S80 redan på fredag förmiddag efter Röglematchen och försvann som en avlöning. Huml har ju redan skrivit på för HC Ceské Budejovice i Tjeckiska ligan......

Detta tillsammans med att inte så himla många höjde sig det där extra snäppet, som hade krävts. Undantagen från detta är i mina ögon: Tomas Skogs, Pierre Johnsson, Mikko Kurvinen, Anders Nilsson, Jonathan Granström, Anders Bastiansen, Eric Beaudoin och i viss mån Huml. Huml blev trots allt bäste målskytt i grundserien med sina 13 fullträffar.

Men att räkna med att  Bastiansen, Beaudion och Huml skulle kunna bära hela laget till slutspel var väl att hoppas på för mycket. Dessa är de enda som jag är beredd att ge godkänt för sin säsong. Alltså: #10, #23, #42, #31, #43,#11, #27 & #36. Men det räcker ju inte!

Kenneth Bergqvist, Martin Jansson och Anders Danielsson fick ju aldrig chansen att visa vad de gick för riktigt. Men visst visade både Kenneth och Martin, i kvalserien,  att tränarna gjort fel, som hade behållt dem på bänken så länge. Kenneth var ju inte ens med i laget under långa stunder av säsongen. Vad Kenneth gjort för fel vet jag inte, men han måste ha gjort sig rejält osams med samtliga FEM tränare som hade nåt att säga till om i laget under säsongen.....

Många av  de övriga som skulle höja sig ett snäpp, var det snarare tvärtom med. Är det nån som tror att Teemo Elomo varit svettig många gånger i vinter? Han kunde ju ha spelat kvalserien i träningsoverall och skridskor bara.... Hur många gånger har han fått chansen att stå som direktskytt i Power Play och missat puckuslingen? Och de gånger han träffat densamma, så skjuter ju för fasen mina smågrabbar hårdare när vi tränar direktskott...... 

Finns det fler backar i den svenska Elitserien, än Tero Määttä, som kan vara tvåa på en puck fast pucken ligger en meter ifrån en och närmaste motståndare är fem meter bort?

Rob Hisey
kom in som en vårvind, med ett lerkrus hängandes runt halsen, en afton i Januari. (Sorry, kunde inte låta bli.) Youtube- mannen skulle bli den stora frälsaren och såg mycket väl ut att kunna bli det..... I sex, sju matcher..... Sen då? Var han med i de sista tio matcherna i elitserien och i kvalserien? Svårt att säga, för inte gjorde han nåt vidare väsen av sig...... Och då var han ju med andra ord bara här och tog en plats för #77 eller #41, som hela tiden hölls utanför laget!

Marco Toukko var även han förföljd av skador och det var egentligen inte förrän det blev en finsk tränare, som vi kände igen den gamle gode Toukko. En av få utlänningar (tillsammans med Harant) som verkligen gjorde sitt i kvalserien. Ramsan som Drakarna myntat är för alltid inpräntad i mitt sinne: 

"- Ni ska akta er för Toukko.....Ni ska akta er för Toukko...."
  
En publikfavorit lämnar och nya kommer förhoppningsvis till. Nu drar den sympatiske Marco vidare till Ö-vik i sin hockeyresa och jag är den förste att önska honom lycka till. Han är väl värd att flytta upp ett snäpp i hockeyhierarkin (även om jag naturligvis sett att han fortsatt i Mora IK) och ha chans att vinna något i Sverige

Det var så förbaskat många om och men under säsongen, så hälften hade varit nog...... Här följer en radda om och men.....

* Tänk om inte vi hade tappat den där 3-1- ledningen mot Frölunda hemma....
* Tänk om domaren hade vågat döma mål, för det uppenbarligt regelrätta mål som Bastiansen gjorde uppe i Timrå, när målisen hade hela armen inne i mål innan han blockerade pucken....
* Tänk om vi inte tagit ut målvakten så ofta, med samma resultat som så ofta, mål i arslet.....
* Tänk om alla hade spelat för fullt mot Brynäs borta i omgång 53 och det hade stannat vid 4-2 i baken...
* Tänk om alla hade tagit i det där lilla extra mot Skellefteå hemma, så vi hade vunnit med 3-0 isället för att släppa in ett 3-1 mål sista minuten.....
* Tänk om Martin hade fått spela 55 omgångar....
* Tänk om Anders Danielsson fått chansen istället för Määttä....
* Tänk om Pitkämäki hade fått rätt benskydd redan från start.....
* Tänk om Mora hade kunnat ta lite mer än 4 poäng av 15 möjliga mot SSK.....
* Tänk om vi inte släppt den där förbannade bonuspoängen uppe i Luleå....
* Tänk om det hade tränats Power Play redan från start.....
* Tänk om den där 0-1 matchen i Gävle, hade slutat rättvist....
* Tänk om inte Lärking flippat ur och fått nåt fel nere i Linköping i omgång 55....
* Tänk om Timrå hade fått in det där stolpskottet i slutsekunderna uppe i Luleå i omgång 55....
* Tänk om Jacob Markström hade varit mänsklig mot Brynäs hemma i kvalserien.....
* Tänk om vi hade kunnat ställa upp med fullt lag i någon av kvalseriematcherna....

Jag skulle kunna hålla på bra länge till, men stannar där i mitt letande efter halmstrån. Men detta får räcka som en första summering av den gångna säsongen.......
 

Harald tar över skutan!

Det blev ett gammalt kärt återseende i båset de närmast två åren. Det känns oerhört inspirerande med Harald Lückner som tränare igen! Äntligen får vi en coach igen som vågar/vill/kommer sig för att ta time-out. Och det redan i den första perioden om det behövs!

Jag tror att det faktum att det trots allt blev Harald är ett gott omen. Det borgar förmodligen för att det kommer att bli full satsning mot elitserien igen! Jag tror också att det kommer att bli lättare att rekrytera nya spelare till klubben, nu när Harald ritat på. Jag kan tänka mig att Adam Andersson kanske inte är lika glad......

Simons påstår att det redan är klart att Eric Beaudoin är klar för nästa säsong. Det tror jag på först när jag ser honom i den röda Moratröjan till hösten.

Det verkar faktiskt som att det håller på att rekryteras en sportchef till Mora IK, hör och häpna. Även det tycker jag borgar för att det är på väg att smyga sig in lite elitmässighet även i ledningen.

Mycket har hänt.....

Mycket har hänt under dessa fyra "gyllene" åren som vi återfunnits i finrummet. Jag vill återpublicera en lista på de namn som vi haft i truppen under dessa fyra år. Den ser ut som följande:

Fördelningen på dessa går kanske att lista i oändlighet, jag väljer ett par alternativ, nämligen dessa: 

7 målvakter
22 backar
32 forwards

15 Finländare
24 Svenskar
8 Slovaker
7Kanadicker
5 Tjecker
1 Norrman

Skulle man få välja och vraka bland dessa och sammanställa man detta till en trupp, så tror jag att vi skulle få ett lag som skulle räcka till hyfsat, eller vad tror ni? Och ja, jag vet att detta är hypotetiskt, men kul är det ändå för en hockeygalning. Och ja, jag vet att det var NHL- lockout....osv.osv.

Målvakter:
Tero Leinonen
Bengt Höglund
Daniel Sperrle
Petri Vehanen
Mikko Rämö
Juha Pitkämäki
Lars Johansson

Backar:
Angel Nikolov
Andreas Lilja
Marko Kauppinen
Henrik Petré
Pavel Skrbek
Peter Smrek
Ross Lupaschuk
Jarno Kultanen
Tomas Slovak
Miroslav Blatak
Tero Määttä
Mikko Kurvinen
Antti Bruun
Tomas Harant
Martti Järventie
Adam Andersson
Calle Bergström
Peter Nolander
Tomas Skogs
Pierre Johnsson
Anders Danielsson
Patrik Cedergren


Forwards:
Daniel Cleary
Shawn Horcoff
Rastislav Pavlikovsky
Marian Hossa
Marcel Hossa
Ladislav Nagy
Peter Nylander
Kenneth Bergqvist
Niko Mikkola
Peter Fabus
Jordan Krestanovich
Anders Bastiansen
Eric Beaudoin
Kalle Kerman
Marco Toukko
Temo Elomo
Ivan Huml
Daniel Wessner
Ryan Jardine
Pavel Brendl
Eric Johansson
Johan Lindström
Toni Dahlman
Yared Hagos
Rob Hisey
Micke Simons
Jonathan Granström
Håkan Bogg
Marcus Eriksson
Daniel Back
Magnus Sandberg
Martin Jansson

En del rätt hyfsade namn och det ska bli kul att få ta ut en trupp bland dessa....... Återkommer snart.

Så är det då slut.....

* Ja, det blev ett mycket, mycket bistert slut på denna omtumlande säsong.... Egentligen känns det väldigt tungt att skriva av sig just nu, men några rader ska det väl kunna bli.

Det blir alltså till att börja om där allting började på nåt sätt. Vi fick exakt fyra år i finrummet denna gång, 10 April 2004- 10 April 2008. Nu är det väl dags att börja älta alla de gånger som man tagit ut målvakten och släppt in mål i tom kasse, alla de förbannat dåliga hemmamatcherna mot Luleå och SSK hemma osv. osv.... Men även det sparar jag till sen, när jag smält detta lite.

Jag kommer också att fortsätta min sammanställning av de spelare som passerat i MIK under dessa fyra år, för att ta ut ett All Star team......

Vilka blir kvar nästa säsong då? Det verkar som att samtliga har elitserieklausul och det lär inte bli många kvar av årets lag. Dalademokraten presenterar idag kontraktsläget och det ser inte ljust ut. Faktum är att det lär bli ett i mångt och mycket helt nytt lag till nästa år. Fram för de egna produkterna!! Nu är det dags att hela föreningen gör en nystart, med allt vad det innebär!

En eloge till Leksand som samlade ihop sig och spöade Malmö i slutomgången. Det gjorde ju faktiskt att vi hade allt i egna händer, men sumpade. Det blev ju de lag som vann de avslutande två matcherna som gick upp till slut.....

Hörs om några dar.....

Allt i egna händer....

Dramat fortsätter......

Jag konstaterar att det fortfarande är FEM lag, som har allt i egna händer. De lag av topp fem, som vinner två raka matcher nu, kommer att återfinnas i elitserien till nästa säsong.
Det enda undantaget från detta är egentligen Mora. Mora är beroende av att Brynäs eller Malmö tappar en eller flera poäng i någon av sina två återstående matcher.

Att spekulera i vilket eller vilka lag som har det lättaste programmet lämnar jag härdän. Det är väl egentligen bara att konstatera att det i det här läget inte finns några lätta matcher, men jag konstaterar att jag hellre möter Västerås hemma, än Rögle eller Leksand........

Det som även fortsättningsvis är det stora orosmolnet på Moras himmel är skadelistan......Den utökades ju med ytterligare två backar i senaste matchen mot Malmö. Orkar de backar som återstår dra det tunga lass det innebär, att spela på fyra/ fem backar? Vi får väl se. Men de fyra som är hela är ju ändå de som är de mest rutinerade och jag tror att Skogs, Kurvinen, Järventie och Harant vill spela hur mycket som helst......

Jag tvivlar inte på att det räcker med fem backar mot Västerås hemma, men räcker det mot Rögle borta? Ja, det vet bara den store hockeyguden...... Om de finns en sån.....Om det finns en så tror jag att han tycker att det får vara nog med elände för Mora nu och låter oss vinna de återstående båda matcherna rätt komfortabelt.....

Ikväll blir det till att bevaka texttv lika mycket som matchen på isen..... Det känns som att mina sympatier i de båda andra matcherna kommer att ligga hos de båda bortalagen.....

Tipset då....? 5-1, får det bli.


Oops, vill inte alla spela i Leksand ändå?

* Jag har sett och hört att det har viskats om att Johan Hedberg är mannen som ska rädda Leksand nästa år.
Då är väl sån här läsning som en välriktad pungspark.....

http://www.hockeyexpressen.se/Nyheter/1.1106618/leksand-kan-glomma-johan-hedberg


Kanske så att inte ens de egna "trotjänarna" orkar längre...... Hedberg har ju trots allt rott ett återtåg i hamn en gång, han vill väl inte bli hågkommen som en looser. Om han skulle spela i Leksand igen, så är det väl just det som han blir hågkommen som, eller?

Skam den som ger sig....

Fan, fan, fan och åter fan!!

Det blev vi som blev avhakade. Och ständigt denna förbannade Brendl..... Det framgår mer och mer som att det är det största misstaget, som Simons gjort. Men det blir väl så här, när det aldrig får kosta några slantar. Man kan ju inte år ut och år in chansvärva och tro att det ska kunna gå vägen.

Jag hoppas att om detta blev nådastöten, att Jan Simons kliver av och lämnar över till en ny frisk fläkt. Och då menar jag att han måste bort helt och hållet, för så länge han sitter kvar så blir det ingen förändring.

Jag vet inte hur Moras ekonomi ser ut, men vad ska man med de slantarna nu?

Nu är det väl kanske till att göra en nystart och börja satsa på de egna spelarna som finns i föreningen. Vart är Anders Danielsson? Men då ska det väl helst finnas ett styrelsebeslut på det, så att det inte blir nån slags Leksandssatsning på en hel drös gamla trötta, avdankade utlänningar. Ny ska importerna verkligen vara toppar och inte nån jävla utfyllnad.

Men det är ju inte kört ännu...... det är väl Malmö vi får sikta in oss på nu. Malmö har ju kvar att möta, Mora borta, Rögle hemma och Leksand borta.....

Det som oroar mest är väl det faktum att vi måste använda ett par juniorer, för att få ihop tre femmor..... Visst är det kul att de får chansen, men inte i det här läget. Pressen är alldeles för stor på spelarna nu......

Vinner vi resten kommer vi att hamna på 19 poäng. det kan räcka väldigt långt när vi summerar tabellen efter tio spelade omgångar..... Men då gäller det att vinna resterande också..... Det är inte så jävla lätt som det kanske låter att vinna Malmö hemma, Västerås hemma och Rögle borta.

Vad gäller lillebror vid avloppsregionen av Siljan, så är jag inte ett dugg förvånad att de ligger där de ligger. Kanske fler som börjar inse att "Kvalserieväggen" var en felsatsning. Inför säsongen lät det ju så stort att man skulle satsa på Eddie Läck, men vad händer? Jo, man tar in en 42- årig föredetting och satsar stenhårt på honom. När det sen var dags för Läck att kvalseriedebutera, så fick han chansen i ett Leksand i fritt fall....... En till talang som man slarvat bort.... Bara att gratulera!

Jag pratade med en kompis igår kväll som är råleksing och som sett matchen mot Rögle. Han sa att:

"- Detta var det absolut sämsta jag sett! Hade Nybro stått på andra sidan ikväll, så hade vi fått stryk...."

Avslutningsvis väljer jag att citera mig själv från ett inlägg den 22 mars, dagen efter Leksand- Brynäs:

"Belfour såg ut som en medioker allsvensk målis. Det är tydligen lite skillnad i definition på att "Spika igen" om man jämför Sverige och Kanada. Det är väl det sista han gjort, i mina mått mätt iallafall......
Det är nog dags att sätta in Eddie Läck och det illa kvickt innan det är för sent....."


Hm, där ser man.......

Ikväll hakar vi av Brynäs....

* Jaha,dags igen för en drabbning i den hyperintressanta kvalserien. Undrar vilket av lagen som har den största pressen på sig ikväll....? Ja, vid en snabb eftertanke så kan vi väl enas om att det är hemmalaget....

Nu är det dags för revansch, för de förbannade uddamålsförlusterna i serien (4-3 och 1-0). Framförallt minns man ju den där 1-0 matchen, när matchens enda mål kom till när "Tuggummi- Tore" la in en puck på chans, som tog i ryggen på Adam och in...... Ett av norra Europas mest orättvisa resultat i en hockeymatch i modern tid.
Och en sån Moradominans som sedan följde har sällan skådats i en bortamatch...... Alla åren mot Arboga, Sunne och Surahammar inräknade....!
Den senaste matchen som spelades i Gävle har jag förträngt och har inte minsta minne av hur den slutade.....

Vi har ju dessutom två poäng att ta tillbaks som de snodde när de var i Mora......

Om det finns nån form av rättvisa i denna värld så borde Mora vinna rätt så konfortabelt i afton. Ska vi säga 1-4? Det blir det resultat som jag spelar en hundring på iallafall..... Men det är klart om det hade funnits ett litet uns av det där som Pär Djoos hela tiden sa att:

"- Sånt där jämnar ut sig under en hel säsong...."

så hade vi ju inte ens spelat i kvalserien vid det här laget......

För övrigt så kan man ju hoppas på att Rögle tar minst en pinne i Leksand ikväll, det skulle vara mumma för Mora det..... Och varför inte, en ledning för Rögle i matchen och ett par dåliga Power Play, så börjar supersupportrarna i Ejendals att bua och det talar ju bara för Rögle.......

Tillbaka i laget idag är ju iallafall Toni Dahlman och det är ju bra. Kanske, kanske kan även Micke Simons delta och då är det ju snart fyra kedjor igen. Sen blir det väl tre backpar kan jag tänka mig.

Som vanligt är det "Moraspelarna", Juha, "Basse" och Beaudion som ska dra det här lasset mot seger......

Jag bänkar mig med grannen och ser fram emot en trevlig afton......

Nu tar vi det här så kan Leksand och Brynäs spela sina förbannade klassiska derbyn, redan nästa säsong...... Det är ju det de tjatar om hela tiden. Det var väl till och med så att Brynäs supporterklubb köpte nån slags andelar i Återtåget 1.0, vill jag minnas. Då är ju detta ett mycket, mycket billigare alternativ.......

Ränderna går aldrig ur....

*En gång leksing alltid leksing.....(Gäller för alla utom Martin Jansson....) 
Den gamla sportchefsprofilen "Masken" Carlsson skriver ju en liten reflektion över svensk hockey, med jämna mellanrum i aftonbladet. Idag ser jag att han inte riktigt lämnat Leksandsåren bakom sig...... Med citat som

"Vilket lag som tar andraplatsen? Jag varken kan eller törs tippa. Men det vore synd och skam om elitserien i höst står utan både Leksand och Brynäs. "

" Skulle det vara så negativt att få in ett lag från Skåne och ett tokhett Leksand som har mest fans i hela landet? Skulle inte tro det. "

Jag å min sida tycker att det vore synd och skam med en elitserie MED Leksand och Brynäs.......... Varför skulle det vara synd och skam om inte ett av de båda går upp? Ja, jag vet inte.....

Citat nummer två är ju lika patetiskt som alla andra leksingar uttrycker sig...... Mest fans i hela Sverige..... Jo, jag tackar jag.... Hmprf, precis som alla andra:

"Vi har ju hallen, klacken och kulturen....."

Ja, just ja, det glömde jag juh........ Om man har en hall och en bra klack, då är det skitsamma att laget på isen suger. Då är man ju värd en plats i elitserien..... Drakarna har förresten gjort en fantastisk uppryckning iår och ett par, tre år till i eliten, så är vi snart om drantarna, även där.......

Och det är klart att Mora ska bort.... De har ju så tråkig hall och så är det ju så tråkig resa dit.....

Nej, fy fan. Jag säger som en kollega sa häromsistens:

"-Jag önskar att de kunde spela sina matcher på Saxviken, så får de se att det inte beror på varken hall, klack eller kultur."

Underbart!

image22
Kvalserieväggen? Den ser ju lite gles ut, eller vad tycker ni?

Ordningen återställd! Det blev ett ytterst tillfälligt besök för Leksand som bäst i Dalarna. Nu är det "bara" att se till att fortsättningen blir detsamma...... Vinst på fredag i Gävle och hemma mot Malmö (som ju sagt att de ska hit och säkra platsen då...) så är vi snart i hamn...... Kan sen också Rögle stjäla en eller annan pinne på fredag, så är nog iallafall titeln "Bäst i Dalarna" utdelad, tror jag.

I gårdagens match tyckte jag att vi kände igen den gode Belfour igen. Darrig, osäker och mycket returer..... Höll han en enda puck? Mora hade också läst att det finns möjligheter att överlista 43- åringen mellan benen.... 3 av fyra mål kom ju till där.....

Jag fick också rätt i mina förutsägelser om att de utländska, slöingarna i Leksand inte skulle klara av att hantera detta. Hur ska man annars förklara Petrovickys slashing med halvminuten kvar? Moget? Rutinerat? Det var ju också väldigt smart av Rich Jackman att dra på sig en tvåa i det läget, så att han inte kunde finnas med i slutforceringen..... Inte mig emot i och för sig......

Hur är det egentligen med "presskonferensmannen" Michal Grosek egentligen? Han gjorde förvisso ett väldigt snyggt 1-2 mål, men sen? Han stod ju för kvällens framspelning när han serverade pucken på ett silverfat till Anders Nilsson innan han gjorde det viktiga 1-0 målet. Han visade också sin enorma arbetskapacitet när han kom glidande in i egen zon, när "Stor- Eric" gjorde matchavgörande 4-3...... Sett till matchutvecklingen, så blev det ju just dessa båda mål som avgjorde tillställningen.

Lägger man ihop den månadslön som dessa fyra "stjärnor" lyfter, så kan vi nog räkna in en hel drös Moraspelare, om inte två femmor, i samma summa.......

Mora då? Ja, vad ska man säga...... När till och med en sån som Huml ser ut som en slitvarg, då kan vi nog slå fast att detta Mora kommer inte att ge upp det här slaget förrän det är klart, eller att chansen är helt borta. Nu gäller det bara att få med Elomo på tåget.....

Att det var just Stor-Eric som fick avgöra den här tillställningen till slut, tycker jag inte var mer än rätt.... Han har verkligen förstått det här med derbyrivaliteten också, tycker jag.
Annars är det väl "hemmaspelarna" som ska greja det här, som jag påstått så många gånger. Anders Nilsson, Håkan, Martin (hur fan kan Martin ha varit bänkad i slutet av serien??), Granström, Pierre Johnsson (banans kung igår), Skogs och "Simme"...... Det är de som måste dra det här tåget tillbaka till elitserien. De har förvisso god hjälp av "Basse", Beaudion, Juha, Huml  och Hisey.

Det oroar mycket med Moras skadelista, som verkar utökas med ett par namn för varje dag som går...... Igår fick ju "Simme" kliva av..... Synd det, då han verkligen varit en av de bättre på slutet, speciellt när han fått spela med "Nisse" och Martin. Om de här "tio små negerpojkarna"- tagen fortsätter, lär vi få spela på två femma de två sista matcherna...... Men på Fredag tror jag att både Toukko (väldigt populär i Gävle...!) och Dahlman spelar igen. En som måste ha fått en släng av "magsjukesleven" är ju också Martti Järventie, för han stog verkligen inte att känna igen igår.....Katastrofalt.

Jag tror att Mora måste hitta tillbaka till det bortaspel som de hade i slutet av elitserien. Om de gör det, så kommer detta att bli en saga med lyckligt slut. Jag saknade verkligen en och annan icingpuck igår, det måste få slås en och annan icing, nu när det ju till och med är tillåtet att byta. Nu "grisar" vi ner Brynäs på fredag!! Gärna SSK- hockey, med 100 icingar, bara det blir tre poäng!

På väg in till matchen träffade jag en gammal barndomskamrat, som var där i egenskap av hockeyförälder och krängde kaffe och snask. "- Det är lugnt, jag vet att Mora vinner ikväll.", sa han. Jag var inte lika säker, men visst hade man förhoppningar. Det enda jag vet nu så här i efterhand är att visst lugnar det att höra en så optimistisk stämma..... Tack för det, Tomas!

Slaget om Siljan 2.0

* Jaha, dags igen för ett nervdallrande derby. Det man kan slå fast är väl att denna gång måste Mora vinna. Men det har vi ju vetat hela tiden, att det är viktigt att vinna hemmamatcherna. Det var ju ingen katastrof att förlora mot lillebror borta, men nog var det surt.....

Jag hoppas att vi ikväll får en domare som kan stå emot spänningen att döma ett daladerby. Men det får lika gärna vara en hemmadomare av det slag som vi fick se i lördags. Att man släpper en solklar tripping på Elomo i offensiv zon är väl en sak. Men att man när det spelas fyra mot fyra tar ut Bastiansen för, en inte alls lika klar, tripping är horribelt. Då ger man ju Leksand momentum i matchen i och med att de kunde göra ett-noll och sen är det ju Leksands match........ 2-0 målet räknar inte jag, det var ju ett sånt skitmål att till och med min katt hade gjort mål där.

Vad väntar jag mig då ikväll? Jag hoppas på en fortsatt Moraoffensiv och att det lossnar och det rejält. Det kan ju inte vara möjligt att varje målvakt vi möter ska gå in och göra "game of the season", varje gång Mora står för motståndet. Jag hoppas också att drakarna och vi på sittplats kan göra vårt för att ge Leksingarna en rejäl match även på läktarna.

Vad sägs om 5-1?

RSS 2.0