Julkalendern 6 december

 
 #6 Jonas Eriksson

"Här har du din OS-målvakt, Conny!"

 

Detta basunerades ut i en av de stora kvällstidningarna inför vinter-OS i Albertville, 1992. Förvisso en kvällstidningsjournalists spekulationer, men det låg väl en del i det.

 

Inte sedan Hasse Hansson spelade OS har väl en moraprodukt ens varit med i diskussionerna om att få representera Sverige i ett OS i ishockey. Varken innan eller efter detta tror jag att en målis från andraligan varit aktuell heller.

 

Men den våren stog du fan på huvudet, Jonne!

 

Jonas tillhörde den "gyllene generationen" 68/69 i Mora IK, som sällan eller aldrig förlorade. Det har jag hört mer än en gång kan jag lova...

 

191 matcher och 14 utvisningsminuter i a-lagströjan i Mora IK senare tog han steget vidare till elitserien och Värmlands stolthet, Färjestad.

 

Efter Färjestads-sejouren var det dags för ett år till i Mora innan karriären skulle rundas av i Älvdalen eller var det Orsa? Men ett erbjudande om att få komma till Tyskland för att provspela resulterade i att Jonas förlängde sin karriär med åtta år i just Tyskland.... 

 

Att även nummer 6 varit ett frekvent målvaktsnummer visar även om man tittar på vilka fler som burit tröjan genom åren: Johan Allringer, Peter Smrek, Patrik Cedergren, Alexander Deilert, Mats Lusth, Johan Asplund.   

 

Tröja #6 i dagens Mora IK: Mikael Vikstrand


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0